Mozna jo, mozna ne (nehodlam to soudit), ale prinejmensim to neprameni z nutnosti, ktera je dana hlouposti a omezenosti cloveka.Martini píše:A neni tohle jeste horsi nez jim byt?Raegann píše: Obavam se, ze tu zamenujes dve skutecnosti - byt tupy neandrtalec a chovat se tak, nebo jim nebyt a vedome se pro dane chovani rozhodnout. Nic proti, ale myslim, ze kdybyses nad tim trochu zamyslel, tak te tahle moznost taky napadne.
Zas na druhou stranu - proc se chovat k "tupe neandrtalske vetsine" nejak jinak..
Ja (doufam) chapu jeho pristup, ktery bych osobne definoval nejak takhle: "Po tom, co sem vsechno videl/ zazil, nemam duvod duverovat verejnosti a cizim lidem, prokazovat nezistne laskavost nebo se chovat k cizim lidem nejak nad ramec. Mam za to, ze pokud se budu chovat k cizim v mezich zakona, tak to je az moc. Cokoliv nad ramec - slusnost a ucta - je jenom projev laskavosti a dobre vule, ktery v zadnem pripade nemam povinnost/ duvod davat."
Muj pristup je "trochu" jiny, ale v zasade je vysledkem stejneho/ podobneho nazoru na spolecnost a ma podobny cil.
Zajimave priklady, ktere maji jedno spolecne - vzdycky je na vine clovek (jak jinak). Ja osobne zas co se moralky tyce nevidim duvod, proc degradovat z etiky na "lidskou" moralku; proc by melo byt prospesnejsi, kdyz jeden zivocisny druh obrati svou nenavist a svoje malichernosti zbytecne proti jinemu zivocisnemu druhu namisto dovnitr - proti svym vlastnim. Koneckoncu mozna je prave nejprospesnejsi, pokud takovy zivocisny druh, jehoz povaha je natolik destruktivni, obrati vsechno to negativni vuci sobe.Rampa McKvak píše:Nechapu, jak nekdo muze napsat, ze je pro nej horsi tyrani zvirat, nez lidi, nebo to jen naznacovat. Tuhle dichotomii lidske moralky nemam rad. Jsem snad jednou clovek, tak pro me bude na prvnim miste zase clovek a ne zvire. Ano, je otresne, kdyz vidite video, jak tam borci tyci ubiji psa. Ale daleko horsi jsou pro me videa, kde dochazi k muceni lidi. A je jedno, zda li se jedna o zlodeje, ktereho lyncuje dav, ci vojaka, ze ktereho tahaji informace, ci uchyla, ktery se tim vzrusuje.
Ale jinak souhlasim, co se tyce zakona a trestu, tak je pro me vic zavrzenihodne tyrani cloveka (clovekem).